Wednesday, September 7, 2011

Sugar daddy bagi ke?

9 Syawal 1432H. Hari ke berapa gua bekerja, gua tak pernah kira. Yang gua kira, berapa banyak kalori yang gua ambil 1 Syawal lepas. Orang masih beraya kat kampung, gua tetap kena hadap muka bos gua yang tak pernah tahu erti raya puasa. Mana taknya. Dia tau sambut raya cina je. Heh!

Berapa balang kuih dah gua telan? ce teka~

Gua sakit hati. Orang lain ada masa lagi menikmati juadah tengah hari bersama ibu tercinta, gua di sini ada masa menikmati suasana pejabat, suasana amalan sebelum puasa yang tak dapat ditinggalkan sampai bila-bila. Duit raya yang tak diminta. Dosa telinga. Arghh!

Dalam makan-makan daging saudara sendiri, nama gua pula yang diorang sebut. Gua rasa gua layan semua orang sama. Takde beza-bezakan kaya atau tak kaya, cantik atau tak cantik, bos atau tak bos. Tiap-tiap hari gua minta maaf walaupun gua tak buat salah. 

"Lain je aku tengok kau hari ni."
"Apa yang lain? Biasa je."
"Ye la. Dengan high heels 2 inci, handbag guess, minyak wangi gucci. Ada pape ke ni?
"Saje nak melawa hari ni. Asyik korang je yang melawa. Aku pun nak jugak!"
"Pagi tadi kau naik apa?"
"Naik kereta. Kenapa?"
"Nak tumpang makan tengah hari. Hehe!!"
"Nanti tunggu kat kereta tau!"

Ingat nak makan daging gua. Rupanya nak tumpang. Tumpang la. Gua suka buat amal lepas-lepas raya ni. Gua sambung kerja. Tak perlu hiraukan diorang. Gua tak nak duit gaji gua jadi haram pulak. 


You can count on me like 1,2,3
I'll be there

"Assalamualaikum!"
"Waalaikumussalam! Ada apa?"
"Mana kereta ko? Tak jumpa pun."
"Ada kat bawah. Cuba cari betul-betul."
"Dah cari dah. Takde pun."
"Jap lagi aku sampai. Tunggu tau!"

Gua rasa gua letak kereta gua kat tempat biasa. Macam mana pulak diorang tak jumpa. Pelik!

"Mana kereta kau?"
"Yang warna putih tu. Sebelah kereta kau je."
"Peugeot 407? Biau benau kau ni."
"A'ah. Sekali sekala kena la melawa dengan kereta besar! Kihkihkih!"
"Padan la dengan handbag guess, perfume gucci. Rupanya dah ada kereta mewah camni!"
"Well! Mesti la! Hehehe.."

Selesai makan, selesai solat, gua tak nak amik port gosip-gosipan. Amalan gua bulan ramadan lepas, tak tau diterima atau tidak, jangan pulak tambah dosa di bulan Syawal. Mengenangkan kereta baru, gua ingat nak modify, nak tambah apa yang patut. Dalam kesibukan menyelesaikan pelbagai masalah, terlupa akan kereta gua. Gua hantar ke tempat servis kereta. Dekat je dengan tempat kerja gua. Tempat yang gua boleh dapat khidmat terbaik dengan harga yang terendah. Bawah syarikat gua cari rezeki, gua boleh dapat harga pekerja. Baik punyer!

Gua ingat kisah Peugeot 407 habis lepas solat zohor tadi. Rupanya tak habis lagi. Ada pulak seorang pak cik dalam lingkungan usia bapa gua datang mengendeng. Gua rasa arwah datuk gua lagi hensem daripada dia. Sebagai seorang perempuan melayu yang penuh dengan adat ketimuran, gua beri salam. Hormat orang-orang tua. 

"Apa khabar pak cik? Sihat?"
"Baik - baik aje. Jangan la panggil pakcik. Panggil abang sudah la."
"Errr...ye la pakcik!" 

Gua ambil keputusan jauhkan diri daripada pak cik tersebut. Tadi suruh panggil abang, lepas ni, panggil apa pulak. Sayang? Euuuuwwww. Mahu gua muntah darah je nanti. 

"Peugeot 407 ni mahal kan? Sugar daddy bagi ke?"
"Hah?"
"Tak patut adik buat macam ni. Tak kesian ke kat mak ayah kat kampung? Kecil hati diorang bila tahu adik jadi anak ikan sugar daddy."

Aik? Tadi kemain suruh panggil dia abang. Sekarang ni, dia pulak yang nasihatkan kita. Mengada-ngada orang tua ni. Kena ajar ni.

"Bila pulak saya ada sugar daddy pak cik?"
"Abis tu, macam mana boleh pakai kereta mewah macam ni kalau bukan sugar daddy yang bagi?"
"Ni kereta kakak aku la! Aku pinjam pakai je!"

p/s : Allah is saving someone special for me! ^_^

23 reader's comment(s):

shalina said... [Reply to comment]

hehe !
kerete kakak aku la !
anyss ! lawanya blog ! :D
sukaaaaaaaa :DDD

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

sabau je la..
bese la org pntang tgk org sng..
men tduh je kang hahahaha

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@shalina
haha! thanks dear!

chemay said... [Reply to comment]

over pulak orang tua gatal tu
-.-

teha said... [Reply to comment]

hahahaa ! memandai jee pak cik tu !

iMBobo said... [Reply to comment]

org 'kite' mmg selalu mcmtu, mesti fikir yg bukan2 dulu..tp apa salahnye pakai kete mewah, brg branded kn?hehe..

kotak bulat said... [Reply to comment]

hhahaha... dahsyat tu terus tegur org tnpa usul periksa.. kn da malu..

sergeant keroro said... [Reply to comment]

haha, tuduh melulu jek :P

Ecah Ecot said... [Reply to comment]

nk pinjam jugak boleh?pijet tu...(maleh nk eja betoi2...haha)

Anif Abdullah| AA said... [Reply to comment]

apsal gedik sangat orang tua tuh..haha

*wiwit.. bila lagi nak bawak den ni?:P

aleen aiden said... [Reply to comment]

amboi abang..kemaen lagi.suke lettew pakcik tu klo orang panggil die abg gamaknye.hahah :P

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@sleeping_maniac90
betul..nasib baik tu orang tua..haish

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@chemay
mujur pak cik sebelah rumah tak macam tu.

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@teha
apa la salahnya kalau sabar menanti jawapan. haish

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@iMBobo
tak dapat dinafikan.
tak salah pakai branded items tapi takut mengundang fitnah.
tak pakai pun salah,pakai pun salah

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@kotak bulat
tegur tanpa usul periksa. susah2

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@sergeant keroro
tu yang tak baik tuh.
jangan tiru situasi di atas. XD

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@Ecah Ecot
boleh aje.
tapi kena tanya akak dulu la ea. :p

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@Anif Abdullah| AA
nak bawak poie mano?
ghumah den?

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

@aleen aiden
takut kita yang muntah biru nanti. XD

Luqeem™ said... [Reply to comment]

eh dh tukar kaler blog..:D nice3!

bla ssuatu bnda disalah tafsir jd la prkara mcm2..huhu

Run Away♥ said... [Reply to comment]

hak.....jgn ikot...;d

cik azeya said... [Reply to comment]

woi lamenye tak datang sini. kemain kaler blog ang. ekeke.


weh.
seb baik aku bace sampai habis.
rupenye kete kakak kau.
kalau kereta kau, kompem aku jeles 30 hari.

aku nak ade kereta gak walaupun tak ade lesen lagik. Y_Y

Apesal.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...