Wednesday, October 13, 2010

Oh tidak!! aku down!!


Assalamualaikum wbt...
Pos kali ini aku dapatkan dari blog usrah jemaah anak muda untuk dikongsikan bersama...
Imam Ali berkata, “Allah menyayangi orang-orang yang mengetahui kadar dirinya dan tidak melewati batas perjalanannya; menjaga lisannya dan tidak mensia-siakan umurnya”.
Pertama, ini adalah peringatan untuk diri ana yang lemah ketika merasakan masih tidak layak sebenarnya untuk menitipkan ayat-ayat ini.Namun kelemahan itu sebenarnya menjadi punca untuk kita bangun mempersiapkan diri bagi mengatakan bahawa kita perlu kuat untuk berhadapan dengan apa sahaja mehnah kehidupan.
Kelemahan juga mempunyai maksud tersirat sebagai pendorong untuk kita bangkit dan adakalanya manusia tersilap mengatakan kelemahan itu adalah sifat yang tidak baik dan perlu dielakkan.Kelemahan bukanlah kehendak kita , ia hadir tanpa dijemput tetapi sebenarnya ia adalah hikmah bagi orang-orang yang mahu berfikir.
Ana mohon maaf dari awal kerana ini adalah tulisan ikhlas yang ana titipkan tanpa sempadan agar ianya menjadi hasil yang tulus tanpa terselindung oleh apa-apa maksud yang tidak ikhlas.Malah sebenarnya ia peringatan untuk diri ana sendiri.
Apa yang mengesankan jiwa kita ialah apa yang kita fikirkan dan lihat terus di dalam Qalbu kita, kerana akal dan nafsu tidak akan selari dalam membuat keputusan , kecuali Qalbu yang telah dibasuh dan dididik semahunya dengan zikrullah yang berpanjangan dan istiqamah.Untuk mencapai kata-kata sebegitu agar menjadi realiti amat payah sekali jika difikirkan ianya payah dan ianya menjadi mudah apabila dipermudahkan.
Zikir memberikan kesan yang mendalam kepada jiwa yang lemah.Kita merasakan makanan kepada makhluk selain manusia dan jin adalah apa yang kita belajar dari buku sains , namun jika dirujuk kepada firman Allah.
“Segala yang ada di langit dan di bumi tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” Surah Al Hadid : Ayat 1
“Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah
Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.” Surah Al Israa’ : Ayat 44
Zikir membuatkan makhluk itu terus hidup.... , photosynthesis , Cahaya matahari , rantaian karnivor atau herbivor dan lain2 yang di rujuk sebagai sains adalah sekadar pengetahuan dan kajian. Namun hikmah zikir sebenarnya bagaikan nyawa dan makanan kepada makhluk2 itu.
Firman Allah,
“Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah (Yang Maha Esa dan Maha Kuasa), sentiasa bertasbih kepadaNya sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Masing-masing sedia mengetahui (menurut keadaan semulajadinya) akan cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memujiNya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.” Surah An Nuur : Ayat 41

Sehinggakan guruh dan petir juga adalah memuji Allah;

“Dan Dia lah juga yang guruh dan malaikat bertasbih memujiNya, kerana takut kepadaNya. Dan Dia lah juga yang menghantarkan petir, lalu Ia mengenakan dengan panahannya kepada sesiapa yang dikehendakinya Dan mereka yang ingkar itu membantah (serta mendustakan Rasul) mengenai perkara yang berhubung dengan Allah (dan kuat kuasaNya) Padahal Ia Amat keras azab seksanya.” Surah Ar Ra’d : Ayat 13
Bayangkan makhluk yang tidak dikurniakan akal , hanya berzikir setiap saat tanpa jemu kepada Allah S.W.T . Apatah kita sebagai manusia , bukan sahaja beroleh pahala tetapi ia mampu mengubat jiwa yang laqha dan lara.
Hati buat orang-orang yang beriman adalah ladang yang harus dirawat dan disiram dengan zikir. Dari zikirlah, ladang hati menjadi hijau segar dan tumbuh subur. Akan banyak buah yang akan dihasilkan. Sebaliknya, jika hati jauh dari zikir; ia akan tumbuh liar. Jangankan buah, ladang hati seperti itu akan menjadi sarang ular, semak samun dan tidak terurus
Hamba-hamba Allah yang beriman akan selalu menjaga kesegaran hatinya dengan lantunan zikrullah. Seperti itulah firman Allah swt. dalam surah Ar-Ra’d ayat 28. “(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenteram.“
Firman Allah...
(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah (ingat Allah)”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, tenang tenteramlah hati manusia.” Surah Ar Ra’d : Ayat 28
Kesimpulan kepada keresahan jiwa ialah : Zikrullah.
Rasulullah saw. pernah memberi nasihat, “Perumpamaan orang yang berzikir kepada Rabbnya dan yang tidak, seumpama orang hidup dan orang mati.” (Bukhari dan Muslim)
Sahabatku ,
Menjadi sifat manusia seperti kita membalikkan pemikiran duka kepada suka , walau apapun caranya agar dapat kita merasakan kebahagian yang kita inginkan.Kita merasakan ada cara lain yang kita sendiri ciptakan untuk mencapai cita-cita kebahagiaan.Kita mencipta sesuatu keadaan agar orang lain juga boleh memberikan kebahagiaan kepada kita , sahabat-sahabat dikatakan dapat memberikan kebahagiaan.Pujian , dorongan , motivasi dalam pelbagai bentuk dikatakan dapat memberi kebahagiaan
Sesungguhnya kebahagiaan selalunya datang secara kebetulan saja. Kebahagiaan bukan seperti sebuah rumah yang dapat dibangunkan dengan tangan. Kebahagiaan itu . laksana lagu merdu yang didengari ketika sedang memanjat tanah tinggi dan apabila turun dari sebelah sana bunyi itu akan lenyap dari telinga kita. Dan hidup bahagia yang abadi ialah hidup yang diredai Allah dan Rasul-Nya serta disenangi semua manusia.
Kalau kebahagiaan bukan terletak pada harta yang banyak, anak, pangkat, dan kebendaan lainnya, maka kalau begitu ia adalah sesuatu yang maknawy (abstrak) tidak dapat dilihat oleh mata kasar. Kebahagiaan yang sebenarnya ialah sesuatu yang muncul dari dalam diri insan karena keimanannya kepada Allah SWT. Tidak seorangpun mampu mencabutnya dari seseorang jika Allah berkehendak memberikan kepadanya.
Sahabatku...
Allah tidak membebani seseorang di luar batas kemampuannya. sebagaiman dikatakan Al-Qur’an,
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya…” (Al-Baqarah: 286)
Setiap dari kita mahukan yang terbaik untuk memenuhi kehendak diri sendiri , tanpa kita memikirkan adakah kita telah melakukan yang terbaik untuk taat kepada yang maha pencipta?dan siapa kita untuk mengatakan bahawa inilah yang telah kulakukan yang terbaik?
Wallahu'alam....


credit to:
http://u-jam.blogspot.com/

Apesal.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...